Pandolo prvič v tropskem pasu, na Indonezijskih tleh

Jakarta, 8. oktober – Minuli vikend so se v prestolnici Indonezije, 30 milijonski Jakarti, odvile šeste igre Športa za vse v organizaciji zveze TAFISA. Dogodka se je udeležilo okoli 800 delegatov iz 63 držav, skupno pa se ga je po ocenah organizatorjev udeležilo 14.000 obiskovalcev. Cilji prireditve so bili predstavitev domačih in mednarodnih tradicionalnih športov ter iger, organizacija mednarodnih tekmovanj, negovanje ljudskih običajev in debate o smernicah razvoja tega področja v prihodnosti.

Slovenija je na tem dogodku bila zastopana prvič; našo državo je predstavljala igra Pandolo, ki je trenutno edina športna igra v Registru žive kulturne dediščine. Zvezo društev igre Pandolo Slovenije je zastopalo 6 delegatov iz društev KDŠ Dolga Štorija ter KDSI Punta Piran. Predstavnika mag. Janez Sodržnik (Olimpijski komite Slovenije, prvi podpredsednik) ter Patrik Peroša (Športna Unije Slovenije, predsednik) sta predavala v globalnem forumu na temo Športna za vse.

Predstavitev igre je potekala v ekološkem parku Ancol na severnem delu mesta. Predstavitve se je udeležilo veliko osnovnošolskih skupin iz različnih predelov Indonezije, Evrope ter Azije in drugih obiskovalcev. Z igro se veliko udeležencev ni srečalo prvič, saj je igra z lesenimi palicami v različnih oblikah prisotna po veliko državah sveta. Tako smo spoznali predstavnike iger Sztekel (Poljska), Billarda (Španija-Andaluzija), igra iz Palestine, Gatrik (Indonezija-Bandung), Tak-Kadal (Indonezija-Jakarta), Pazok-Lele (Indonezija-Zahodna Java), Konda-Kondi (Malezija) in druge. Mladina iz vseh delov sveta se je izkazala zelo sposobna za igro, kar dokazuje da ljudski običaji in spretnosti še ostajajo v genih mladine 21. stoletja. Da je Pandolo v resnici enostavna igra, govori dejstvo, da smo jo uspeli predstaviti tudi obiskovalcem, s katerimi si nismo delili skupnega jezika.

Poleg predstavitve igre smo se predstavniki Slovenske delegacije udeležili tudi uvodne predstavitve z slavnostnim govornikom prof. dr. Ju-Ho Changom, predstavitve tradicionalnih iger v Nacionalnem muzeju v Jakarti, ter obiskali park “Indonezija v malem”.

Prisotne organizacije, ki se ukvarjajo s Pandolu podobnimi igrami:

  • Asociacion cultural y cientifica Estudios de Turismo, Tiempo Libre y Deporte (AccETTD, Casares, Španija)
  • Palestinian-Indonesian Friendship Association (PIFA, Hebron, Palestina)
  • Polandia, University School of Physical Education (Poznan, Poljska)

Več slik iz prireditve sledi!

 

fb_img_1475833747622_30053399082_o 20161008_111221_30071995932_o

cam00127 cam00150

 

This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

Comments are closed.