Pandolo na Mediteranu 2018

Povzetek projekta

Tradicionalne igre so poleg glasbe in drugih običajev pomemben del folklorne in kulturne dediščine vsakega ozemlja. Namen folklorno-kulturno-športnega projekta Pandolo na Mediteranu: festival tradicionalnih iger je obuditev, predstavitev in igranje iger različnih regij Mediterana. Projekt je bil prvič zasnovan kot obeležitev 25. obletnice obuditve igre Pandolo, ki se je začela prav na slovenski obali – v Piranu in Kopru leta 1993. V tem času je igra prešla lokalne okvirje in kot edina tovrstna igra postala del Registra Žive kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Dogodek soorganizirata Kulturno društvo starodavnih iger Punta Piran in Zveza društev igre Pandolo Slovenije, 2. in 3. junija 2018 na Tartinijevem trgu v Piranu.

V prvem dnevu bodo vzporedno potekale aktivnosti: predstavitev mednarodnih delegacij, mednarodni turnir v igri Pandolo predstavitev tradicionalnih iger iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Španije in Romunije ter razstava ob 25. letnici igre Pandolo. Drugi dan dopoldan bo na sporedu finale mednarodnega turnirja in razstava iger. Obiskovalci prireditve bodo tako aktivno spoznali Mediteranske igre. Tradicionalne igre bodo predstavljene s strani približno 40 članov 8 slovenskih kulturnih, športnih in turističnih društev ter 4 društev iz tujine.

Igra Pandolo

Pandolo je igra osvajanja ozemlja, v kateri se pomerita po dve ekipi s po tremi igralci. Cilj igre je s pomočjo daljše lesene palice (mace) krajšo palico (pandolo) v treh udarcih odbiti čim dlje v igrišče. Ekipi tako izmenično osvajata oziroma nasprotniku preprečujeta osvajanje ozemlja. Igro poleg športnih zaznamujejo tudi kulturno-folklorne prvine, primerna pa je za igralce vseh starosti in spolov. Ta ulična igra je predhodnik modernih iger kot so baseball in kriket, igra pa se tako po Evropi (Slovenija, Italija, Španija, Romunija), kot po svetu (Mehika, Indija). Igra je v Sloveniji prisotna že stoletja.  Organizirana igra v Sloveniji poteka od leta 1993, leta 2000 pa so društva ustanovila Zvezo društev igre Pandolo in s tem organizirano državno prvenstvo, v katerem se letno pomeri med 20 in 30 ekip. Igra Pandolo je del Registra Slovenske kulturne dediščine, Zveza društev igre Pandolo Slovenije je članica Olimpijskega komiteja Slovenija – združenja športnih zvez in letno sodeluje pri organizaciji več kot 10 turnirjev in javnih predstavitev igre. Več informacije je na voljo tukaj.

Cilji in ciljne skupine projekta

Ciljne skupine projekta so tako mladi, kot tudi srednja in starejša generacija. Tradicionalna igra Pandolo je enostavna in omogoča sodelovanje igralcev obeh spolov in starosti. Pri pripravi prireditve bo sodelovalo 20 udeležencev iz tujine (Italija, Hrvaška, Španija, Romunija) in 40 udeležencev domačih društev (obala, Prekmurje, Štajerska). Skupaj s spremljevalnim programom pričakujemo do 300 dnevnih obiskovalev prireditve.

Neposredni cilji projekta:

 • Predstavitev domačih in tujih tradicionalnih iger kot kulturne dediščine,
 • aktivna udeležba obiskovalcev prireditve s preizkusom v veščinah domačih in tujih tradicionalnih iger,
 • organizacija mednarodnega tekmovanja v slovenski kulturni dediščini – igri Pandolo,
 • podpora turizmu občine Piran z udeležbo mednarodnih in domačih udeležencev.

Posredni cilji projekta:

 • Ohranjanje tradicionalnih običajev in trajnostni razvoj,
 • promocija zdravega načina življenja in aktivnega preživljanja prostega časa,
 • medgeneracijsko sodelovanje.

Dosedanje izvedbe

Projekt smo prvič uspešno organizirali v letu 2017. Poročilo in fotografije projekta Pandolo na Mediteranu 2017 so na voljo na https://www.pandolo.si/pnm2017 .

Program

V spodnji preglednici je razviden potek aktivnosti dne sobota, 2. 6. 2018 – nedelja, 3. 6. 2018, ki jih organizirajo domači in tuji organizatorji prireditve. Aktivnosti so podrobneje opisane v naslednjem razdelku.

Sob., 2. 6.
9:00 Seminar in predstavitev tradicionalnih iger (Mediadom)
10:00 Otvoritev dogodka in pričetek mednarodnega pandolo turnir Odprtje razstave: 25 let igre Pandolo v Sloveniji
 13:00 Odmor (1h)
15:00 Predstavitev: Scianco (ITA) Predstavitev: pandolo (SLO)
16:00 Predstavitev: Tzurca (ROM) Predstavitev: pandolo (SLO)
17:00 Predstavitev: Billarda (ŠPA) Predstavitev: pandolo (SLO)
 19:00 Zaključek prvega dneva
Ned., 3. 6.
10:00 Pričetek mednarodnega pandolo turnirja Odprtje razstave: 25 let igre Pandolo v Sloveniji
 13:00 Odmor (1h)
15:00 Predstavitev: Lippa (ITA) Predstavitev: pandolo (SLO)
16:00 Predstavitev: Čoka (SLO) Predstavitev: pandolo (SLO)
17:00 Predstavitev: Belit (ŠPA) Predstavitev: pandolo (SLO)
 18:00 Zaključna podelitev

Opis aktivnosti

Predstavitve aktivnosti društev Mediteranskih tradicionalnih iger (Mediadom, Piran)

Udeleženci-igralci tradicionalnih iger S tradicionalnimi igrami in igro Pandolo kot kulturno dediščino se aktivno ukvarja heterogena množica društev iz Slovenije in tujine. Na dogodku tako pričakujemo okoli 40 aktivnih igralcev tradicionalnih iger, ki bodo skrbeli za dogajanje. Društva se na dogodku predstavijo v tradicionalnih nošah. Dogodek se bo pričel s predstavitvijo društev in njihovih aktivnosti.

Domači udeleženci:

 • Kulturno društvo starodavnih iger Punta, Piran (povezava)
 • Kulturno in športno društvo Dolga Štorija, Koper (povezava)
 • Mladinsko športno društvo Prekmurski Pandolaši, Črenšovci (povezava)
 • Prostovoljno gasilsko društvo, Hrvatini (povezava)
 • Platforma Inde Koper (povezava)

Mednarodni udeleženci:

 • Communita degli Italiani di Pola, Pulj, Hrvaška (povezava)
 • Associazione giochi Antichi, Verona, Italija (povezava)
 • AS Tzurca, Cluj-Napoca, Romunija (povezava)
 • Cia. de Jocs l’Anonima, Barcelona, Španija (povezava)
 • Liga Nacional de Billarda, Pontevedra, Španija (povezava)

Razstava: 25. let obuditve igre Pandolo v Sloveniji in razstava mednarodnih iger

Razstava: 25. let igre Pandolo v Sloveniji

Letošnje leto zaznamuje 25. leto obuditve igre Pandolo in s tem 25. zaporedno sezono turnirskega igranja te igre. V preteklega četrt stoletja je k razvoju tradicionalnih iger v Istri in Sloveniji pripomoglo veliko društev in prostovoljcev. Razstava ob 25. letnici bo vključevala arhiv Zveze društev igre Pandolo Slovenije in zgoraj navedenih udeležencev ter bo vsebovala:

 • kronološki pregleda razvoja in predstavitev tradicionalnih iger v Istri,
 • arhivske fotografije,
 • lesene rekvizite za igranje domačih iger,
 • lesene rekvizite za igranje mednarodnih iger.

Del razstave je na voljo za prenos:

     

Mednarodni turnir v igri Pandolo

Mednarodni turnir v igri Pandolo

Turnir v igri pandolo je celodnevni folklorno-rekreativni dogodek. Odprt je za vse ekipe, ki bi želele sodelovati, ob prijavi dan pred dogodkom. V prvem delu se ekipe razporedijo v dve predtekmovalni skupini, od koder najuspešnejši napredujejo v izločilne tekme. Dogajanje na turnirju bo povezoval komentator, ki bo z vmesno predstavitvijo ekip in razlago igre ustvarjal pozitivno vzdušje za obiskovalce prireditve. Turnir se drugi dan zaključi s finalnimi tekmami, ki določi končnega zmagovalca. Skupaj bo na turnirju odigranih 20-30 tekem.

Predstavitev in igranje mednarodnih tradicionalnih iger za udeležence

Predstavitev igre Tzurca, Romunija

Za vse obiskovalce prireditve bodo na posebnem prostoru pripravljene predstavitve mednarodnih tradicionalnih iger. Obiskovalci se bodo lahko tudi preizkusili v osnovnih veščinah navednih iger. Mednarodna društva, ki se bodo udeležila predstavitve, bodo predstavile naslednje igre:

 • S’cianco (Italija),
 • Lippa (Italija),
 • Billarda (Galicija),
 • Belit (Katalonija),
 • Tzurca (Romunija).

Igre so primerne za obiskovalce vseh starosti in obeh spolov. Povezovalec bo skrbel za animiranje in razlago zgodovine ter pravil posameznih iger. Podrobne informacije o igrah so na voljo za prenos tukaj (v Italijanščini in Angleščini).

 

Načrt promocije in objava rezultatov

Dogodek bo promoviran preko navedenih virov. V vsakem prispevku bodo navedeni organizatorji ter vsi morebitni sponzorji in donatorji. V skladu s trenutnimi trendi bodo glavni del oglaševanja predstavljala spletna omrežja.

Spletni kanali. Promocija in obveščanje bosta potekala po spletnih kanalih organizatorjev, in članov društev ZDI Pandolo Slovenije. Skupen doseg sledilcev vseh organizatorjev skupaj dosega več kot nekaj tisoč uporabnikov. Pojavljanje na spletnih omrežjih:

Fizično oglaševanje. Oglaševanje s pomočjo letakov po ustreznih lokacijah. Dogodek bo oglaševan tudi na uradnih majicah državnega prvenstva Zveze društev igre Pandolo Slovenije. Izjave za medije. Izjave za medije bodo poslane v lokalne in nacionalne medije, ki so v preteklosti že poročali o preteklih izvedbah in dogodkih, povezanih z igro Pandolo (Primorske Novice, Delo, Dnevnik, RTV, Kanal A). Faza predstavitve rezultatov bo potekala po enakih kanalih.

Bonitete za podpornike projekta

Skupna pričakovana udeležba je 300 obiskovalcev celotnega programa. Dogodek bo oglaševan po vseh spletnih kanalih organizatorjev in nacionalnih medijih ter je brezplačen. Vsi organizatorji projekta delujemo na prostovoljni ravni, zato bo velika večina stroškov projekta povrnjena v lokalno okolje občine.

Sponzorjem, donatorjem in drugim podpornikom organizatorji nudimo ugodnosti, povezane z projektom na dan dogodka in promocijo:

 • oglasni prostor na dogodku (transparenti, logotipi)
 • objava logotipa: o spletna stran o socialna omrežja o promocijske majice dogodka o izjave za javnost o vabila
 • brezplačna organizacija predstavitev tradicionalne igre pandolo za organizacije (npr. team building).

Večina stroškov projekta je materialne in storitvene narave, saj organizatorji delujemo na prostovoljni ravni. Večinski del investicije bo tako neposredno povrnjen v lokalno okolje občine Piran.

Medijski kliping

Objave v medijih so na voljo na naslednjem naslovu:
https://www.pandolo.si/mediji/

Reference organizatorjev

Projekt soorganizirata Kulturno društvo starodavnih iger Punta Piran (ustanovljeno l. 2007) in Zveza društev igre Pandolo Slovenije (ustanovljena l. 2000).

Kulturno društvo starodavnih iger (KDSI) Punta Piran

KDSI Punta Piran je ustanovni član Zveze društev igre Pandolo Slovenije in je bilo ustanovljeno leta 2007. Je edino društvo starodavnih antičnih iger v občini Piran, ki poleg igre Pandolo neguje tudi druge ulične in namizne igre. Glavni projekti društva so

 • Festival Pandolo na Mediteranu (2017-)
 • Pandolo turnir Sv. Jurij, Piran (1993-2011)
 • Pandolo turnir Salsa Strunjan (1994-2017)
 • Pandolo na Solinarskem prazniku (2010-2014)

Udeležba mednarodnih dogodkov:

 • Festival starodavnih iger Tocati, Verona (2005-2016)
 • Svetovne igre športa za vse TAFISA (v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije), Jakarta, Indonezija (2016).

Društvo že od registracije vsako leto organizira tradicionalni pandolo turnir v Strunjanu, pred leti pa tudi v Piranu. Na teh turnirjih tradicionalno gostimo poleg domačih ekip tudi goste iz Italije, tako iz Verone kakor iz Mede, poleg njih pa se nam redno pridružujejo tudi tekmovalci iz Hrvaške. Vsako leto je prisotna tudi vsaj ena ekipa, ki tekmuje v slovenski pandolo ligi, v kateri je klub Robe Varie (predstavnik društva KDSI Puna) v sezoni 2016 osvojil tudi prvo mesto z rekordnim izkupičkom zmag. Ravno tako se kot društvo v sodelovanju z Italijansko skupnostjo Giuseppe Tartini vsako leto redno udeležujemo mednarodnega festivala Tocati v Veroni, kjer zastopamo barve društva in občine. Poleg tega pa smo vsako leto prisotni tudi na turnirju v Medah (Italija).

Zveza društev igre Pandolo Slovenije

Zveza društev igre Pandolo Slovenije je bila uradno ustanovljena l. 2000 na pobudo treh ustanovnih članov društev, z namenom negovanja tradicionalnih iger. Letno sodeluje pri organizaciji 8-10 turnirjev v sklopu državnega prvenstva v igri pandolo. V času delovanja se je igra Pandolo razširila po Sloveniji, na Štajersko, v Prekmurje in v Ljubljano. V Sloveniji z letom 2016 beležimo cca. 100 aktivnih igralcev in 30 različnih ekip. Z letom 2013 je igra Pandolo uradno postal del Registra žive kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo republike Slovenije. Od leta 2014 je Zveza članica Olimpijskega komiteja Slovenije, v sklopu Športne zveze in združenja. Izbran seznam projektov ZDI Pandolo Slovenije v zadnjih 5 letih:

 • Organizacija in soorganizacija sklopa 7-10 turnirjev, ki sestavljajo državno prvenstvo v igri Pandolo (20. leto zapored, 1998-)
 • Pandolo turnir Sv. Nazarij, Koper, v sodelovanju z Mestno občino Koper in Skupnostjo Italijanov “Santorio Santorio” (24 let zapored, 1993-)
 • Pandolo turnir Truške v sodelovanju s TD Truške (10 let zapored, 2007-)
 • Pandolo turnir Slovenskega Etnografskega muzeja, v sodelovanju s Slovenskim Etnografskim muzejem, Športnim društvom Tabor in Ministrstvom za kulturo RS (3 leta zapored, 2013-)
 • Predstavitev igre Pandolo na osnovnih šolah (2012-) o OŠ Livade, OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Dekani, OŠ Domžale
 • Sodelovanje na mladinskih projektih v sodelovanju z društvi o Zdrav Življenski slog (OŠ Dekani, 2012-2013) o Festival mladih (Agencija G-rega, 2013-2014) o Poletni Tabor Zmigajmo (društvo Z-migajmo, 2016)

 

Comments are closed.