Zgodba turnirja Koza nostra

Koza Nostra 2012

Koper, 8. 9. 2012 – Kulturno in športno društvo Dolga Štorija iz Kopra je že drugo leto zapored organiziralo turnir v igri Pandolo na travnikih Športno rekreacijskega centra Bonifika. Glavna prireditev društva nosi ime Koza Nostra in postaja stalnica na področju regijsko in v zadnjih letih že državno razširjene igre.
Dogajanje se je pričelo v zgodnjih jutranjih urah, ko sta se v sklopu otroškega turnirja pomerili osnovnošolski ekipi Zombi ter Sharksi, ki prihajata iz OŠ Hrvatini. Več spretnosti so pokazali slednji, obe ekipi pa sta prejeli zaslužene nagrade.
Sledila je otvoritev turnirja z otvoritvenim udarcem in predstavitvijo dvanajstih nastopajočih ekip. Društvo Dolga Štorija so zastopale ekipe Pazipandolič, Mazza La Panda in Panda La Mazza, poleg njih iz Kopra prihajajo tudi v igri najdlje prisotni Baštardi, povratniki Primorske novice, prvič prisotna ekipa športnega in kulturnega društva Bela Tema in vselej najborbenejši Baronessa. V duhu lanske zmage na turnirju je obvezen nastop izpolnila tudi ekipa prostovoljnega gasilskega društva Hrvatini, Mimoza. Iz hitro razvijajoče se regije na področju igre, Prekmurja, sta nas z obiskom počastili ekipi Prekmurski Pandolaši ter ekipa sester Bači. Ekipa Skupnosti italijanov iz Pulja, C.I. Pola je dala turnirju mednarodni pridih, kakor tudi najzanimivejša ekipa Põhjapõder (estonsko “severni jelen”, op. p.), ki jo sestavljajo dekleta iz Finske ter Estonije, ki so oddih v Sredozemlju zaključile z preizkusom spretnosti v avtohtonem športu.
Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah s po šestimi ekipami, ki so se pomerile med seboj. Najboljši dve ekipi iz vsake skupine sta napredovali v polfinale, od tam pa v veliki finale oziroma mali finale za tretje mesto.
Med igro ni manjkalo dobrih udarcev, spektakularnih obrambnih akcij, pa tudi nekaj vroče krvi, ki zavre v najbolj napetih trenutkih. Mali finale je zaznamovala neprisotnost zaradi izključitve igralca Primorskih Novic, kar je s pridom izkoristila ekipa Mazza La Panda in si priborila uvrstitev na stopničkah. Veliki finale je ponovno dobila ekipa Mimoza, ki je bila z rezultatom boljša od Baronesse. Slednja je vnovič pokazala svojo borbenost, saj je tekmo zaradi poškodbe pri poizkusu požrtvovalne obrambe kapetan moral predčasno zapustiti.
Na podelitvi nagrad je znamenita Koza ponovno prešla v enoletno skrbništvo ekipe Mimoza. Nagrado za najbolj športno igro (fair play) je prejela ekipa Bela Tema. Izpostaviti je potrebno najboljše posameznike turnirja, ki so prejeli ustrezna priznanja. Največ mac je dosegel Rok Banko (Mimoza), najučinkovitejši izbijalec je postal Rado Veljak (Baronessa), pandoli pa so najraje končali v rokah Andrej Kelenca (Prekmurski Pandolaši), ki je tako postal najkoristnejši lovilec.
Turnir se je končal v športnem duhu z druženjem vseh ekip in njihovih navijačev v zgodnjih večernih urah.

Se vidimo naslednje leto!

Martin Stražar

This entry was posted in Novice, Turnirji and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.