Slovenska pandolo reprezentanca tretja na turnirju Tocatì v Veroni!

Verona, 15. in 16. september – Na tretji septemberski vikend se organizacije na področju tradicionalnih iger srečamo v Shakespearovem najljubšem mestu, biseru severa Italije, Veroni. Tudi letos je ta konec tedna potekal v znamenju festivala Tocati, ki ga organizira Društvo starodavnih iger – Associazione Giochi Antichi di Verona. Festival na ulice Verone prinese tradicionalne igre iz vse Evrope, med drugim pa tudi turnir v igri Scianco, sestrične naše igre Pandolo.

Scianco je igra med dvema ekipama s po štirimi igralci, maco dolgo 40 cm in igrišču omejenem na pravokotnik z diagonalo dobrih 55 (italijanskih) mac. Od Pandola se razlikuje v nekaj pravilih, vendar izkušeni igralci praviloma uspešno preklapljajo med obema igrama.

Našo reprezentanco so tokrat sestavljali predstavniki KŠD Dolga Štorija iz Kopra ter KDSI Punta Piran, natančneje ekip Mazza La Panda, Panda La Mazza in Robe Varie. Ekipa je v soboto sprva doživela kar dva uvodna poraza proti favoriziranima italijanskima ekipama Mede in Verona. Kljub tekmu je dvig forme sledil popoldne, ko so naši s popolnim napadom odpravili Veronsko mladinsko ekipo ter zasedbo Madžarov. V nedeljo zjutraj so bili z nekaj manjšimi težavami odpravljeni tudi Francozi.

To je Slovencem zagotovilo dobro izhodišče v polfinalu, ki je ponovno vseboval dvoboj z ekipo Mede. Žal tudi v drugem poskusu nismo uspeli premagati druge zasedbe naših zahodnih sosedov, ter se tako morali zadovoljiti s tretjim mestom. Čeprav Slovenija vedno cilja na najvišja mesta, je tudi to objektivno dober uspeh – čestitamo!

Turnir je na domačem terenu ponovno dobila ekipa iz Verone, ki jo sestavljajo najboljši igralci lokalne lige Scianco, pod vodstvom legendarnega 74-letnega trenerja in igralca Nella Zambellija (Tonija).

Poleg turnirja je potekalo še veliko drugih aktivnosti, med drugim neformalni vrh predsednikov Zveze društev igre Pandolo Slovenije, KŠD Dolga Štorija in AGA Verona, katerega sadovi bodo, upajmo, vidni v prihajajočih mesecih.

Končna uvrstitev turnirja:
1. Verona (Italija)
2. Mede (Italija)
3. Slovenija
4. Superiori Verona (Italija)
5. Picardie (Francija)
6. Madžarska


This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

Comments are closed.