Pandolo zastopal Slovenijo na Evropskem festivalu športa za vse

3.-7. avgust, Frizija (Nizozemska). Prostrane planjave in polderji severa Nizozemske so ta teden gostili tradicionalne igre z vsega sveta. Delegacija Zveze društev igre Pandolo je po dveh letih ponovno obiskala festival Športa za vse – European Sports for All Games v organizaciji zveze TAFISA. Namen projekta je spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa za vse dele prebivalstva. Tradicionalni šport in igre, med katerimi je Pandolo prototipni primer, omogočajo gibanje vsem, ne glede na spol, startost ter fizično pripravljenost.

Projekt je potekal znotraj več mest nizozemske pokrajine Frizije in dopolnjeval sočasne prireditve in projekte. Prvi dan (3. avgust) je pandolo bi del iger Pim Mueller Spielen, v prijazni vasici Witmarsum. Vaški praznik je obiskalo približno 1000 ljudi, ki so si popoldne popestrili s pandolom in drugimi izzivi, med drugim s pomočjo prijateljskega društva Roleurs de Barrique (Akvitanija, Francija). V pandolu se je preizkusilo okoli 100 ljudi, ki bodo (upajmo) privzeli to igro. Izkušeni pandolaši pa smo v zmeno dobili znanje najpopularnejše frizijske igre kaatsen.

Projekt se je nadaljeval z obiskom kraja Sneek, ki je gostil svoj tradicionalni praznični teden Sneekweek, ki se vrti okoli jadranja. Trge mesta so dodobra popolnile tradicionalne igre; pandolu najbolj podobne igre, ki smo jih spoznali ta teden so Stiekel (Poljska), Billarda (Španija), Pesapallo (Finska), ter Turca (Romunija), ustno izročilo pa govori tudi o Frizijski igri Tipeljen. Večer se je zaključil s parado jadrnic po glavnih mestnih kanalih, kjer smo pandolaši sestavljali slovensko posadko.

V največjem mestu pokrajine, Leeuwarden, smo sodelovali pri igrah v ledeni dvorani, ki je gostila curling in borilne veščine, drsanje ter druge igre na ledu. Zadnji dan smo pandolo predstavili tudi v mestu Heerenveen, na stadionu tamkajšnjega nogometnega prvoligaša, ki ga dobro poznamo tudi slovenski ljublitelji športa. Iz potovanja dolgega dober teden dni se vračamo z celiko navdiha in novih poznanstev, ki se bodo lahko predstavili tudi na katerem od naših mednarodnih projektov v naslednjem letu!

Za podporo pri obisku projekta se zahavljujemo Olimpijskemu komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez.

Povezave:

Spletna stran projekta EFSAG
Igra Tipeljen (Nizozemska)
Billarda (Španija)
Pessapallo (Finska)

Pandolo na Pim Mueller Spielen, Witmarsum.

 

Slovenska delegacija v največjem mestu Frizije – Leeuwarden.

 

Predstavitev igre v športnem parku SC Heerenveen z delegacijo Romunije.

 

This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

Comments are closed.