Pandolo vnovič združil dežele Mediterana! – Evropski naslov ostaja doma

Piran, 2.-3. junij – Prvi poletni vikendi v Istri s seboj tradicionalno prinesejo dve reči: veliko vročino in igro Pandolo. Po uspešni organizaciji prvega festivala tradicionalnih iger v Sloveniji, Pandolo na Mediteranu, smo člani Zveze društev igre Pandolo Slovenije in KDSI Punta Piran že drugo leto združili moči in izpeljali drugo izvedbo festivala. Festival Pandolo na Mediteranu 2018 je pod eno streho združil pandolu podobne igre različnih dežel: Tzurca (Romunija), Lippa (Lombardija), S-cianco (Veneto) in Billarda (Galicija) in seveda nam dobro znani Pandolo. Ekipe so se predstavile v soboto dopoldan na manjšem seminarju tradicionalnih iger v multimedijskem muzeju Mediadom Pyrhani.

Fotografije dogodka si lahko ogledate tukaj (sobota) in tukaj (nedelja).

Povod za festival je bilo dopolnjenih 25 let organiziranega igranje igre pandolo, kar smo obeležili z manjšo razstavo. Obiskovalci so lahko tudi iz prve roke preizkusili igro pandolo in omenjene sorodne igre iz tujine, ter slovensko igro Prstomet.

Mednarodnega turnirja se je udeležilo 8 vabljenih ekip iz 5 različnih držav. V soboto smo odigrali predtekmovalni del, čemur so v nedeljo sledili izločilni boji. Mednarodne ekipe so dokazale, da jim pandolo ni tuj, o čemer pričajo končni rezultati turnirja. Posebej se je izkazala ekipa iz Galicije (Španija), ki je prišla na igro Pandolo vidno pripravljena in presentila s 3. mestom, potem ko je v malem finalu povozila ekipo Kopra z rezultatom 557:147.

Finale je, tako kot prejšnje leto, potekal med ekipama Piran in Verona. Tokrat je ekipi Pirana uspelo maščevati lanski poraz v finalu; po prevzemu vodstva v zgodnji fazi tekme, jim je uspelo tekmo pripeljati do konca brez večjih težav, k čemur je pripomoglo nekaj nesrečnih neuspelih obrambnih akcij Verone. Končni rezultat je tako znašel 530:215 v korist domače ekipe.

Nagrado za fair play je tokrat dobila reprezentanca Romunije. Čestitamo vsem ekipam!

 

 

Končna uvrstitev mednarodnega turnirja

1. Piran,
2. Verona (Italija),
3. Galicia (Španija),
4. Koper,
5. Romunija,
6. Mede (Italija),
7. Pula (Hrvaška),
8. Truške.

Podporniki turnirja

Občina Piran
Okolje Piran
BTC City
Turistično združenje Portorož
Krucefix
Mediadom Pyrhani
Pizzeria Santa Lucia
Paleta Bar
AHZ design

Hvala vsem, ki so pripomogli k izpeljavi dogodka Pandolo na Mediteranu 2018 in vabljeni k obisku v naslednjem letu!

This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

Comments are closed.