Tocati Verona: C.I. Pola ubranila čast Pandola, Slovenci dosegli 7. in 8. mesto

Verona, 16. in 17. september – Tretji septembrski vikend je namenjen verjetno največjemu festivalu tradicionalnih iger v Evropi, imenovanem Tocati. Društvo starodavnih iger Verona (Associazione Giochi Antichi, AGA) s svojim glavnim projektom staro mestno jedro enega najlepših italijanskih mest vrne za tisočletje nazaj v čas. Na ta dan se v središču Padske nižine zberemo društve iz vseh koncev Evrope in na kamnitih ulicah predstavimo tradicionalne igre, ter omogočimo, da se obiskovalci za vsaj en dan odpočijejo od digitalnega vsakdana ter obudijo te že skoraj pozabljene spretnosti.

Letošnji festival je bil že 15. zapored, na katerem smo imeli možnost spremljati kar 61 (!) različnih uličnih iger. V tej množici so vključene tako najstarejše igre z lesenimi ali kamnitimi pripomočki,
stare borilne veščine, glasba in ples, pa do novodobnih urbanih dejavnosti kot sta rolkanje in grafiti. Stalnica festivala je tudi pandolo oz. lokalna verzija S-cianco/Lippa, ki je ena od temeljev ustanovitve društva AGA.

Osrednji dogodek je bil dvodnevni mednarodni turnir v igri S-cianco, v katerem se je pomerilo 10 mednarodnih ekip na prekrasnem trgu Viviani v samem središču mesta, le lučaj od ikon mesta: Arene ter Julijine hiše. Igra S-cianco se od pandola razlikuje v pripomočkih (nekoliko krajša maca) ter obliki igrišča, ki je tipično pravokotno in privzame obliko trga. Igro dodatno zapletejo mnoga protokolarna pravila, ki začetnikom oz igralcem pandola nekoliko otežijo uvajanje. Kadarkoli v Veroni naletite na veliko množico ljudi, ki vpije Terra! in Vegna!, ste naleteli na turnir v igri S-cianco.

Slovenske barve sta tokrat zastopalie ekipi Slovenija (Zveza društev igre Pandolo Slovenije) in Piran (Skupnost Italijanov Piran), za katere so v praksi nastopali igralci društev KŠD Dolga Štorija, KDSI Punta Piran in MŠD Prekmurski Pandolaši. Iz državnega prvenstva v Pandolu je nastopala tudi ekipa C.I. Pola, ki je med omenjenimi dosegla najvišjo uvrstitev, 4. mesto. Prvi dve omenjeni ekipi sta bili izžrebani v isto skupino, kar zagotovo ni pripomoglo k možnostim za napredovanje. Več sreče prihodnjič ter čestitke Puležanom za odlično uvrstitev!

Prvo mesto je ponovno osvojila ekipa iz Verone, za katero je to vsaj 4. zaporedna zmaga na tovrstnem mednarodnem dogodku (Verona 2016 in 2017, Barcelona 2016, Piran 2017, Verona 2017), in katera trenutno predstavlja najmočnejšo evropsko ekipo – o tem ni nobenega dvoma.

Končni vrstni red turnirja: 1. Verona, 2. Mede, 3. Milano, 4. Pula, 5. Šri Lanka, 6. Romunija, 7. Slovenija, 8. Piran, 9. Francija, 10. Madžarska.

This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

Comments are closed.