Pandolo povezal dežele Mediterana

Piran, 8.-9. julij. V severni Istri je poletje ravno prišlo na svoj vrhunec, ko so na Tartinijevm trgu po daljšem premoru znova poleteli prvi pandoli. Tokrat sz razliko, da so bili različnih oblik in velikosti. Prvi festival tradicionalnih iger v Sloveniji, Pandolo na Mediteranu, je pod eno streho združil pandolu podobne igre različnih dežel: Tzurca (Romunija), Lippa (Lombardija), S-cianco (Veneto) in Billarda (Galicija) in seveda nam dobro znani pandolo.

Dogodek je bil posvečen 25. letnici obuditve te antične igre v Sloveniji, kar je zaznamovala manjša razstava, vsebujoč vse glavne mejnike tega četrtletnega obdobja, ki se je začelo s prvim turnirjem na praznik Sv. Nazarija junija leta 1993 v Kopru.

Udeleženci so v soboto najprej iz prve roke spoznali razlike med svojimi igrami na krajši predstavitvi, čemur je sledil glavni dogodek: mednarodni turnir v igre pandolo in predstavitev iger v živo.

Mednarodnega turnirja se je udeležilo 8 vabljenih ekip iz 5 različnih držav. V soboto smo odigrali predtekmovalni del, čemur so v nedeljo sledili izločilni boji. Mednarodne ekipe so dokazale, da jim igra ni tuja, o čemer pričajo končni rezultati turnirja. Tretje mesto je tako dosegla ekipa iz Romunije, ki je premagala Prekmurske Pandolaše. V finalni tekmi sta se tako pomerila domači Piran in gostujoča Verona. V napeti tekmi, ki je bila odločena v zadnjem udarcu, zadnjemu napadalcu ekipe Piran ni uspelo doseči potrebnih ~35 mac, in Verona je uspela ubraniti prej doseženo prednost. Naslov najboljše ekipe na Mediteranu se tako trenutno seli v pokrajino Veneto.

Dogodek je začinilo pozitivno vzdužje med ekipami, ki so navkljub vrhnucu poletne vročine prikazale odlično športno predstavo, in zgradile nove vezi za nadaljna, podobna sodelovanja.

V trenutnih nestabilnih socialnih in političnih razmerah lahko samo z združevanjem in medsebojnim sodelovanjem, na osnovi katerega smo zgradili festival Pandolo na Mediteranu, Staro celino vrnemo v nekdanji razcvet.

Končni vrstni red mednarodnega turnirja in sodelujoče ekipe:

1. Verona (Associazione Giochi Antichi)
2. Piran (KDSI Punta)
3. Romunija (Asociatia Sportiva Tzurca, Sighetu Marmatei)
4. Prekmurje (MŠD Prekmurski Pandolaši)
5. Koper (KŠD Dolga Štorija)
6. Pula (Comunita degli Italiani di Pola)
7. Galicija (Liga Nacional de Billarda)
8. Mede (Associazione Fio d’La Lippa)

Na koncu se iskreno zahvaljujemo vsem podpornikom, brez katerih dogodka ne bi bilo:

Občina Piran
Hoteli Bernardin, d.d.
BTC City, d.d.
Cablex-T, d.o.o.
LIPRO, d.o.o.

Mediadom Pyrhani
Pizzeria Santa Lucia
Gostišče Pirat
Paleta Bar
Kwoka.si
AHZ design
Kwoka.si

Fotografije dogodka:

Sobota  Nedelja

This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

Comments are closed.