Reprezentanca Slovenije druga na mednarodnem turnirju v Veroni!

Verona, 18. september – Pandolo je igra, ki se igra po velikem delu Evrope in tudi sveta. To dokazuje Festival uličnih iger Tocati’, ki ga že 14. leto organizira društvo startodavnih iger (Associazione Giochi Antichi) iz Verone. Festival združuje lokalne in svetovne starodavne igre, ki potekajo v treh dneh festivala v tem zgodovinskem delu srednje Evrope.

Lokalna različica igre z leseno ošiljeno paličico (s’cianco) in maco (manegho) se v Veroni imenuje Lippa. V primerjavi s pandolom poteka na manjšem igrišču z dvema ekipama po 4 igralci, večji poudarek je na zbranosti napadalca, saj je izločitev možna na veliko načinov.

Dvodnevnega turnirja se je udeležilo 10 ekip. Slovenijo sta zastopali dve ekipi, ekipa Piran (KDSI Punta Piran), ter ekipa Slovenija, ki so jo sestavljali igralci društev MŠD Prekmurski Pandolaši in Dolga Štorija. Obe naši ekipi sta nastopali v isti predtekmovalni skupini, ki so jo sestavljale še Romunija, Madžarska in Girona (Katalonija). Ekipa Slovenija je v skupini suvereno opravila s konkurenco, z odlično igro v napadu in požrtvovalnimi obrambami. Temu je botrovala tudi predhodna priprava, saj uspešna igra ne bi bila mogoča brez dolgoletnih izkušenj ekipe iz Pirana. Slednja žal ni imela sreče, v odločilni tekmi z Romunijo je potegnila krajšo s tesnim rezultatom 100:95 in tako turnir zaključila z dvema zmagama. Na turnirju je v drugi skupini nastopala tudi ekipa C. I. Pola, ki je dobro znana udeležencem državnega prvenstva v Pandolu.

Polfinalna tekma med ekipama Mede (regija Pavia, Italija) in Slovenija zasluži posebno omembo. Po nekoliko neposrečenem začetku naše ekipe (in neverjetno obrambo prvega branilca nasprotnikov), je naša ekipa v drugem krogu nadoknadila zaostanek z izkoriščenimi napadi vseh štirih napadalcev. V predzadnjem napadu ekipe Mede je ta že dosegla zadostno razdaljo za zmago, vendar je neizkušenost najmlajšega člana italijanske ekipe vodila v poizkus četrtega udarca in izločitev. V napadu zadnjega igralca je z odlično akcijo predsednik MŠD Prekmurski Pandolaši zaključil tekmo z zadetkom v bazno površino in poskrbel za dramatičen zaključek!

V finalu je pred obširno domačo publiko in živim komentiranjem dogajanja žal zmanjkalo nekoliko sreče. Izkušenejša ekipa Verona je z neustavljivim napadom v treh krogih dosegla zmago na tem turnirju, za kar jim čestitamo!

Pika na i uspešnega vikenda so številna nova prijateljstva ter različice igre, ki so igrane po svetu: Belit (Katalonija), Tzurca (Romunija) ali Ciaramela (Mede). Veselimo se naslednjih snidenj in plodnega sodelovanja s to veliko evropsko družino. Pandolo Pandolo!

novica_verona_2

This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

One Response to Reprezentanca Slovenije druga na mednarodnem turnirju v Veroni!

  1. Olga says:

    Čestitam!