Obisk delegacije festivala Tocati, Verona

Verona, 20.-21. september – delegacija Zveze društev igre Pandolo Slovenije je minuli vikend obiskala festival uličnih iger “Tocati”, ki se že 12 leto zapored izvaja v zgodovinskem mestnem jedru mesta Verona, v organizaciji lokalnega društva antičnih iger AGA Verona.  Letošnja tematika festivala so bile igre iz Mehike. Na festivalu, pri katerem pomaga kar 500 prostovoljnih delavcev, lahko vidimo prikaze tradicionalnih iger na ulicah: s-cianco (različica Pandola), ščinke (frnikole), ulično kegljanje, lovljenje z lasom, miselne igre, glasbeni dogodki, mora in še bi lahko naštevali.

Predstavniki članov Zveze KDSI Punta Piran so zastopali slovenske barve na turnirju v Pandolu-sorodni igri “S-Cianco”. Gre za lokalno inačico širše poznane igre, ki je prilagojena za igranje na ulicah, saj zahteva manj prostora in je tako varnejša. Mednarodnega turnirja so se udeležile ekipe: Verona, Mede (Italija),  Piran (Slovenija), Pula (Hrvaška), Sant Mateu (Španija) ter predstavniki Mehike. Naši ekipi se žal ni uspelo uvrstiti v finale, kjer sta se pomerili domači Mede in Verona. Po napeti tekmi je zmagal ekipa Mede. Čestitamo!

Predstavnik Zveze Martin Stražar se je sestal tudi s predsednikom društva AGA Verona Paolom Avigom ter predsednikom Evropskega združenja tradicionalnih iger in športa (AEJST) Guyem Jaouenom. Govora je bilo o morebitnem prihodnjem sodelovanju, o čemer bo več znano na prihodnjih sejah predsedstva in redni skupščini. Produktivni vikend se je zaključil na družabnem dogodku v mestnem podzemlju v muzeju izkopanin.

_20140920_104649 _20140920_162552 _20140921_163442

This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

Comments are closed.